vrijdag 6 april 2012

Zelf kaas maken



Zelf kaas maken kan iedereen! Je hebt er geen speciale dingen voor nodig.

Ingrediënten:
-een liter karnemelk
-een liter volle melk
-een paar druppels citroen
-wat zout


Verder:
-een pan
-een (houten) lepel
-een gecoat leeg conservenblikje met de onder- en bovenkant met de blikopener verwijderd (of kaasvorm)
-een kleiner conservenblik, gevuld
-bord
-kaasdoek of een theedoek
-zeef
-plastic bakje
Niks wat je toch al niet in huis hebt dus!

Giet de melk en de karnemelk in een pannetje en knijp in een halve citroen zodat er enkele druppels in de vloeistof vallen. Breng tegen de kook aan. Het geheel gaat nu schiften. Roer door met een lepel en laat een minuutje staan.



Giet de inhoud van de pan in een zeef. Vang de wei op, die kun je later nog gebruiken om bijvoorbeeld muffins(vervang de melk of yoghurt door de wei), brood of pannenkoeken te bakken.



Schep de inhoud van  zeef voorzichtig om met een lepel. Je hebt nu al ricotta gemaakt!



Schep de ricotta in een bakje en meng er een theelepel zout door.



Zet je conservenblik op een bord en leg het kaasdoek erin. Schep de kaas in het conservenblik. Vouw dicht. Leg de bodem van het conservenblik er op. Zet daar bovenop een vol conservenblik. Span eventueel nog aan met een dikke elastiek.

Ik heb ooit een kaasvorm gekregen van mijn schoonmoeder en maak daar graag gebruik van, maar het blik werkt net zo goed. 



Laat de kaas zo nog 12 uur uitlekken in de koelkast.



Je kunt de kaas nu eten:
*Rol het door verse kruiden om het kaasje mooier te maken en voor een andere smaak.
*Eet het op een toastje.
*Gebruik het als feta in bijvoorbeeld een salade.
*Gebruik het op de pizza.
*Maak een pakketje van filodeeg en kaas en frituur het.
*Maak verschillende smaken kaas, gepekeld en ongepekeld, en serveer het op een kaasplankje als dessert.

Het is ook mogelijk om het kaasje te pekelen. Hierdoor verandert de smaak en de structuur van de kaas. Los twee theelepels zout op in één liter water. Leg het kaasje erin en zet in de koelkast. Maximaal twee dagen.





Je kunt zelf allerlei variaties bedenken.
Meng de 'ricotta' met kruidenzout en verse kruiden voordat je het in de pers doet. Je krijgt dan kruidenkaas. Eet de kaas dan wel meteen op en pekel hem niet meer.
Of meng het met stukjes uitgelekte ananas, je krijft dan ananasroomkaas.




13 opmerkingen:

  1. Oh wat leuk! Dank je voor het delen! Dit is zeker een probeersel waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk! Ik ga het bewaren om eens te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk! Bedankt om dit te delen, dit probeer ik ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk! Ik ga het ook proberen.....als ik terug ben van vakantie! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wist niet dat dat zo makkelijk was! Ik ga dit bewaren om ook eens te proberen!
    Bedankt om dit te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo dat is echt super leuk.
    ik heb het opgeslagen en ga het zeker maken met de kindjes.
    ik wil je hele fijne en mooie paasdagen toe wensen.
    liefs Margarita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ga ik zeker proberen . . . . .als variant wil ik het proberen met wat sambal erdoor. . . . .ik houd van die pittige smaak <3

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk idee, 'k heb het opgeslagen. Dat gaan we zeker eens proberen.

    groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goh wat apart zeg!leuk blog overigens!!!Gelijk even volger geworden...

    groetjes
    www.mijnplekkie.tk

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wow, eindelijk een makkelijk recept met duidelijke foto's. Heb 't net gemaakt, nu de koelkast in.... En erg benieuwd naar 't resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oké, de structuur is nog niet goed, te nat gebleven dus ik moet nog iets beters verzinnen op het uitlekt proces : et is nu wel een fantastische smeerkaas geworden met een heerlijke frisse verfijnde smaak, ook omdat ik ipv gewoon zout, zwart zout (kala namak) heb gebruikt... Heerlijk 😋!

    BeantwoordenVerwijderen