zaterdag 20 juli 2013

Tarte Tatin met perziken




De perziken waren in de aanbieding en ik besloot daar van te profiteren. Voor de verandering maakte ik een tarte tatin met perziken. Weer eens wat anders dan appels.


Perzik tarte tatin

Ingrediënten deeg (je gebruikt de helft):
250 gram bloem
100 gram (room)boter
100 gram poedersuiker
snufje zout
2 eieren

Ingrediënten vulling:
kilo perziken
flinke klont (room)boter
enkele flinke scheppen kristalsuiker

Extra:
tarte tatin vorm of een andere vorm die op het fornuis én in de oven kan

Deeg:
Kneed de boter met de suiker, zout en de bloem totdat de boter goed verdeeld is. Meng dan het ei erdoor.
Laat het deeg een uur rusten in de koelkast (of maak het een dag van te voren).

Vulling:
Ontvel de perziken.
Dat gaat heel gemakkelijk als je de perziken even (seconde of twintig) in kokend water legt.
Snijd plakjes van de perziken.
Smelt ondertussen de boter in de vorm op een zacht pitje.
Als de boter is gesmolten schep je de suiker in de vorm en laat die rustig smelten.
Zet de pit uit zodra de suiker een beetje begint te kleuren.
Leg de perziken in de pan.

Rol het deeg dun uit en leg het over de vulling in de vorm. Bewaar de andere helft van het deeg in de diepvries voor een volgende taart.
Stop het deeg zo goed mogelijk in de randen.
Bak de taart in een voorverwarmde oven zo'n 25 minuten (180 graden)
Laat de taart een paar minuten staan en keer de taart. Pas goed op, want de inhoud is erg heet.


1 opmerking: