zaterdag 21 januari 2012

Mrs Busy koekjes





Wat is er lekkerder dan een koekje met je eigen (blog)naam er op? Niks toch! Op nieuwjaardag heb je al een voorproefje kunnen zien en hier is het recept dat ik gebruik voor mijn mrs Busy koekjes.

Het is origineel om een vriendin die een eigen bedrijf is gestart te verrassen met koekjes met de naam van haar bedrijf er op. Of neem zelfgebakken koekjes mee als je bij vrienden gaat eten, natuurlijk met de naam van de kok erop.


Ingrediënten:
500 gram bloem
250 gram boter
220 gram basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei + een dooier (bewaar het eiwit)
mespuntje zout
extra nodig: uitstekertje met tekstmogelijkheid (of een gewone koekjessteker)



Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout goed door elkaar.
Kneed de in stukjes gesneden boter erdoor.
Kneed er dan het ei en de dooier door.
Het moet een mooi samenhangend deeg zijn. Als het te droog is kun je nog een beetje eiwit toevoegen.

Leg het deeg tenminste een uur afkoelen in de koelkast. Het wordt nu vaster zodat het beter uit te rollen en uit te steken is.
Rol het deeg uit tot 3 á 4 mm dikte. Dat gaat heel goed gelijkmatig met behulp van latjes. Die kun je kant-en-klaar kopen in een kookwinkel of je gaat naar de bouwmarkt en zaagt latjes op de door jou gewenste lengte.



Schuif de gewenste tekst in de koekjessteker.
Druk de tekst in het deeg en druk dan het vormpje uit. Ik vind het het prettigst om het koekje te laten liggen (op een bakvel) en het restant te verwijderen. Anders vervormen je koekjes al snel.

Bak de koekjes in circa 12 minuten. Ze mogen niet bruin worden.




Het is een recept voor véél koekjes. Ik gebruik de helft meteen en laat de andere helft in de koelkast liggen. Je kunt dan weer verse koekjes bakken als de eerste helft op is (circa twee dagen te bewaren) of je verpakt het deeg goed en gooit het in de diepvries. Na het ontdooien kun je dan meteen beginnen met rollen en uitsteken.

5 opmerkingen:

  1. Hoi Mirianne ik was erg blij dat je voor mijn nieuwe bedrijf de oceanview koekjes hebt gemaakt!! Super leuk bedankt!!
    Groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Monique,

    Het was erg leuk om je ermee te verrassen.

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi hoi,wat gaaf die uitsteker met tekst...waar kun je die krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Angeline,

    Google op 'brigitte keks ausstecher'. Er zijn diverse webshops die het verkopen en waarschijnlijk ook wel (kook)winkels bij jou in de buurt.

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maak zo'n koekjes voor het geboortekaartje van mijn tweede zoon... Maar de koekjes rijzen zodat je de tekst niet goed kan lezen :-( Enige tips?

    BeantwoordenVerwijderen