maandag 4 juni 2012

Tom Kha Kai (Kip en cocosmelk-soep)

Dankzij een collega ben ik weer aan het thais koken geraakt. Jaren geleden heb ik in Thailand een kookcursus gevolgd en heb ik vaak thaise gerechten gekookt. Na een poosje verwaterde dat.

Tijdens een etentje bij Ruud werd ik weer helemaal enthousiast na het proeven van deze heerlijke soep. Je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt.




Voor 4 porties soep.

Ingrediënten:
500 ml water
12 dunne schijfjes jonge laos
2 stengels citroengras, in dunne schijfjes
6 limoen blaadjes (gedroogd is prima)
1 blikje cocosmelk
250 gram kipfilet, in  kleine dobbelsteentjes
1/2 bakje champignons, in kwarten gesneden
2 eetlepels vissaus (nam pla)
1 theelepel suiker
3 eetlepels limoensap
1 theelepel chili-olie
chilipoeder naar smaak

Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook, voeg de laos, citroengras en de limoenblaadjes toe. Laat even zachtjes koken. Zeef de bouillon.
Voeg de cocosmelk toe en breng weer aan de kook.
Voeg de kip en de champignons toe, zet het vuur laag en laat enkele minuten zachtejs koken totdat de kip gaar is.
Voeg toe: vissaus, suiker, chili-olie en chilipoeder.
Neem de pan van het vuur en roer het limoensap er door.
Goed roeren.
Serveer.


Tips:
  • Laos en citroengras koop je in grotere verpakkingen.  Snijd alles in schijfjes, kook 15 minuten in de juiste verhouding water, laat afkoelen en vries het in als thaise bouillon.
  • Limoensap kun je kopen in een flesje.
  • Koop goede cocosmelk: een beetje dik, niet zo dun als water.
  • Het is authentieker om pepertjes te gebruiken in plaats van chilipoeder. Gebruik dan 4 groene thaise pepertjes. Chilipoeder verdeelt zich wel veel beter over het gerecht.

2 opmerkingen:

  1. Nou dat ziet er goed uit. op zaterdag is het bij ons meestal (verse) soep dag en deze heb ik nog nooit gegeten dus die ga ik denk ik proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Carola, daar krijg je geen spijt van. Deze soep is echt de moeite waard!

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen