zaterdag 16 juli 2011

Kindertapas

Vandaag heeft neefje Gijs ( 8 jaar) voor ons gekookt. Hij heeft allemaal hapjes gemaakt. Ik heb geprobeerd om de hapjes zo uit de kiezen dat het het meeste zelf kan maken. Met de onderstaande beschrijving lukte dat best goed. Hij had natuurlijk wel assistentie nodig met het snijwerk en de oven.
Zoals je ziet zijn de hapjes van origine niet spaans, maar het klinkt zo goed om te kunnen zeggen dat je tapas hebt gemaakt!
Ik heb niet overal hoeveelheden aangeven. Het hangt er van af met hoeveel personen je bent, hoeveel hapjes je maakt en hoeveel honger je hebt.



VOORAF

Tomatensoep met balletjes
pot basis heldere tomatensoep van Maggi
zakje soepgroenten
gekruid hoh-gehakt
Verwarm een pot tomatensoep met 3 potten water.
Als het kookt kan het zakje soepgroenten erbij.
Draai het gehakt tot kleine soepballetjes en laat ze gaar worden in de soep.
Tip: een eetlepel pesto erbij is erg lekker.




KOUDE GERECHTEN


Asperges met ham
pot asperges
gekookte ham
Laat de asperges uitlekken.
Snijd de ham doormidden.
Wikkel een half plakje ham om enkele asperges.

Roggebroodzebra's
brabants roggebrood
smeerboter
plakken kaas
Besmeer sneetjes roggebrood: twee sneetjes aan één kant en twee sneetjes aan beide kanten.
Neem een sneetje roggebrood, leg er een plak kaas op, dan het aan beide kanten besmeerd sneetje, weer een plak kaas, een dubbel besmeerd sneetje, een plakje kaas en tenslotte nog een sneetje roggebrood.
Snijd de korstjes eraf en snijd er dobbelsteentjes van.

Meloen gewikkeld in rauwe ham
meloen
rauwe ham
Snijd de meloen doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd in plakken en verwijder de schil.
Draai elke plak meloen in een plak ham.

Zalmrolletjes
gerookte zalm
tortilla's
kruidenkaas (paturain of een goedkope variant)
Besmeer de tortilla's met kruidenkaas.
Leg de zalm erop.
Rol strak op.
Laat wat opstijven in de koelkast.
Steek er leuke prikkertjes in.
Snijd de rol in plakjes.


Augurken met cervelaat
pot augurken of augurkenrepen
plakjes cervelaat
Laat de augurken uitlekken.
Draai om een augurk een plak cervelaat.
Zet vast met een prikker.

Tomaat-mozzarella prikkertjes
cocktailtomaatjes
kleine bolletjes mozzarella
prikkertjes
Rijg een tomaatje, bolletje kaas, en een tomaatje aan een prikker.




WARME GERECHTEN

Gevulde champignons
bakje grote champignons
sausijsje
Draai de steeltjes uit de hoed van de champignons.
Knijp telkens een beetje worst uit het velletje en druk dat in de champignon.
Zet de champignons in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het gehakt gaar is. Afhankelijk van de grootte van de champignons en de hoeveelheid gehakt, duurt dat 10 tot 15 minuten.



Kaas-ham hapje
bladerdeeg
plakjes ham
plakjes kaas
geraspte kaas
Rol het bladerdeeg eventueel iets uit en snijdt de plakjes in vieren.
Snijd de ham en de kaas in driehoekjes (die iets kleiner zijn dan de gevouwen bladerdeegplakjes) en leg ze op de kleine plakjes bladerdeeg. Smeer de randjes van het deeg in met water en vouw de plakjes dicht tot een driehoek. Zorg dat er geen kaas of ham uitsteekt en dat het driehoekjes geen gaatjes hebben.
Maak de bovenkant van de driehoekjes nat en strooi er wat geraspte kaas overheen.
Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer een kwartier.

Worstebroodje
bladerdeeg
blik cocktailworstjes
Rol het bladerdeeg eventueel iets uit en snijdt de plakjes in vieren.
Leg op elk klein plakje een cocktailworstje. Maak de randjes van het deeg nat met water en vouw tot een rechthoek.
Het is niet erg als het deeg niet helemaal dicht is aan de uiteinden. 
Bestrijk eventueel met melk of geklopt ei om een beetje glans op het worstebroodje te krijgen.
Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer een kwartier.



Knoflookscampi's
Gijs is dol op garnalen, dus die mogen niet ontbreken.
scampi's
veel knoflook
olijfolie
zout
eventueel scampikruiden
Laat de scampi's ontdooien en uitlekken.
Snijd de de knoflook in dunne plakjes.
Gooi alle ingrediënten in een bak en laat een half uur tot uur intrekken.
Verwarm wat olijfolie in een wok.
Bak de scampi's tot ze roze zijn.
Blijf erbij want dit gaat heel snel.
Enige assistentie van een volwassene is hier vereist.



Tante Busy is niet zo goed in toekijken en heeft het menu nog wat aangevuld.

Kleine gehaktballetjes
500 gram gehakt
zakje gehaktkruiden van verstegen
Gehakt en gehaktkruiden goed mengen en balletjes draaien, iets groter dan een soepballetje.
Ik heb altijd het probleem dat deze balletjes niet mooi blijven als ik ze meteen ga bakken, dus ik doe het volgende.
Neem een bord en leg de gehaktballetjes op. Zet het bord afgedekt in de magnetron om de balletjes net gaar te maken (2 minuten op 850 watt). Zet weg in de koelkast tot je ze nodig hebt.
Bak ze in een pan om ze een bruin kleurtje te geven en serveer.

Aardappelen in knoflooksaus
500 gram geschilde aardappelen
kippenbouillon
150 ml mayonaise of fritessaus
1 eetlepel citroensap
3 á 4 tenen knoflook
peterselie
zout
peper
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Kook ze in de kippenbouillon tot ze beetgaar zijn.
Meng de mayonaise met het citroensap, uitgeperste knoflook en de peterselie.
Laat de aardappelen een beetje afkoelen en schep ze door het mengsel.
Breng op smaak met wat peper en zout.
Zet minstens een uur in de koelkast om koud te laten worden en de smaken door te laten trekken.
Bron: culigek op snelklaar



BIJGERECHTEN

Salade
Stokbrood met kruidenboter
Verse ananas, gesneden met zo'n handige ananassnijder
Schaaltje olijven




TOETJE

IJs met caramelsaus
roomijs
blikje zoete gecondenseerde melk
Zet het blikje melk net niet helemaal onder water op het vuur en houd het 2 uur tegen de kook aan.
De zoete melk is nu gecarameliseerd en een heerlijke caramelsaus geworden.
Laat afkoelen. Warm serveren kan ook, maar dan smelt het ijs zo snel.
Schep het ijs op en giet er wat caramelsaus omheen.


Natuurlijk hebben we hier ook zelfgemaakte citroenlimonade bij gedronken.

Mr en mrs Busy, papa en mama, Manon en Huib, opa en oma en de kok zelf hebben heerlijk gegeten!!!

Een trotse kok met zijn gerechten.

5 opmerkingen:

  1. Gijs je bent een keukenwonder.Man waneer kom je eens hier voor ons koken.Ik zou zo graag mijn 20+ vriendienen laten zien wat je kunt.Het ziet er allemal zoooooo lekker ..I wish I was there.Geef niet op je liefde voor koken .mishien kan ik als je groot (ik bedoel groter) bent zeggen en je nbent beroemde chef ,zeggen ja ik ken hem nog toen hij 8 was;))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wou je alleen informeren dat ik op mijn blog aan het veiren ben.100 volgers.Twee leuke kookboeken te winnen:) Heel eenvoudig mee te doen .En je weet maar nooit:)
    Hier:http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi mrs busy,
    ziet er lekker uit.
    Ik had een vraagje. Ons mam heeft ooit van jou een recept gehad van broodpudding in ovenpannetjes. Heb jij dat toevallig nog want wij zijn het kwijt.
    Groetjes Hanne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dzoli,

    Gijs zegt dat hij wel voor je wil koken, maar dat je net ietsie pietsie te ver weg woont!

    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hanne,

    Recept komt er aan.

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen