vrijdag 23 december 2011

Death by chocolate!




Jaren geleden zijn we op vakantie geweest naar Indonesië. De laatste stop was Bali. We hadden een huisje gehuurd en elke ochtend werd ons ontbijt gebracht dat we opaten op de veranda. In de middag fietsten we op ons gemak richting dorpje om daar even rond te slenteren. Al lopende viel mijn oog op een menukaart van een wat chiquer uitziend restaurantje. 's Avonds aten we meestal in een wat goedkoop uitziend tentje, het eten was er echter heerlijk. Maar waarom ook een ander eens geen kans gunnen. Wat vooral mijn attentie had getrokken was een taartje voor bij de thee: 'death by chocolate'. Dus wij naar binnen. Mr Busy nam appelgebak en ik natuurlijk de chocolatetaart. Nou, ik ben er niet dood aan gegaan;  het was echt zalig en je zou er je zeker wel ziek aan kúnnen eten. Ik heb nooit meer zo'n lekker chocoladegebak gehad. Mr Busy vertelde me overigens later dat in het chique tentje wel een rat over de balk boven mijn hoofd had gelopen. Hij vond het niet nodig om dat te vertellen terwijl we ons gebak zaten te nuttigen. Daar ben ik hem nog dankbaar voor.


Enige tijd geleden maakte ik onderstaand recept. Heel anders dan het taartje uit Bali, maar ook zo ontzettend lekker! De truc is om het cakeje heel kort in de oven te bakken en dan warm te presenteren. Het binnenste blijft dan vloeibaar en komt uit de cake lopen als je begint te eten. Heerlijk! Dit is mijn versie van 'death by chocolate'.





Maak het in een soufflébakje en haal het cakeje er voorzichtig uit om op een bord te plaatsen of bak het in een minipannetje. Voldoende voor 4 chocoladeliefhebbers of voor 6 iets kleinere porties.

Ingrediënten:
200 gram (room)boter
200 gram pure chocolate met een hoog cacaogehalte (verkrijgbaar bij de Albert Heijn)
4 eieren
100 gram suiker
4 eetlepels bloem

Bereidingswijze:
Verhit de oven voor op 225 graden.
Smelt de boter en de chocolade op een laag vuur. Roer glad en neem de pan van het vuur.
Klop met de mixer de suiker met de eieren schuimig. Voeg het chocolade/botermengsel toe terwijl je door klopt.
Voeg de bloem toe en schep de bloem voorzichtig door het beslag.
verdeel het beslag over de ingevette vormpjes en bak de taartjes 10 á 12 minuten in de oven.
De bovenkant voelt stevig aan terwijl de binnenkant nog vloeibaar is.

Het recept geeft aan dat je de taartjes 15 tot 20 minuten moet laten afkoelen, maar wie heeft daar het geduld voor?

Ongebakken

Net uit de oven

De binnenkant is nog vloeibaar

Ook lekker met een bolletje ijs en/of slagroom, rood fruit of een rode vruchtensaus!



Bron: 40 recepten voor ovenpannetjes van de Xenos (in dit boekjes staan een heleboel lekkere recepten, ik kan het je echt aanraden).

2 opmerkingen:

  1. lijkt me heerlijk, zijn de eieren nu wel lang genoeg verhit wat salmonella betreft???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op internet gelezen:
    "Salmonella is hittegevoelig en zal worden gedood wanneer voedsel door en door verhit wordt (boven de 70 °C)."
    De bloem is gaar, dus de eieren zijn volgens mij ook geen probleem.

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen