woensdag 10 juli 2013

Zonneprintjes

Wat was het heerlijk weer afgelopen zondag! Uitstekende omstandigheden om te gaan zonneverven.

De stof was eerder al uitgewassen en gestreken. Een rondje fietsen in de buurt en een blik op mijn tuin (en die van de buren) leverde een schat aan verschillende blaadjes op. De bladeren legde ik tussen twee keukenrolpapiertjes en ging er even met de deegroller overheen om ze zo plat mogelijk te krijgen.Na het bevestigen van stukjes stof op karton kon het feest beginnen. Eerst spoot ik de stof echt zeiknat. Daarna pakte ik een kwast en begon met het opbrengen van de verf. Daar ging het mis. Ik had nog één gemengde verf (groen) en verder alleen primaire kleuren. Ik ging er van uit dat de kleuren zich nog op het lapje nog wel zouden mengen, maar dat was niet of nauwelijks het geval. Een volgende keer meng ik meerdere kleuren, zodat kleurovergangen subtieler zijn. Na het opbrengen van de verf legde ik er snel bladeren op en daarna kon het in de zon gaan drogen.

Ik was verbaasd hoe snel dat werkte! Na een half uurtje waren de blaadjes al ingedroogd en verschrompeld. De stofjes vertoonden al printjes. Voor de zekerheid heb ik het geheel nog even laten liggen.

Om de verf zo goed mogelijk te fixeren heb ik de strijkbout erop gezet. Volgens mij zijn de kleuren daar iets dieper van geworden.  Het experiment is geslaagd, het resultaat valt me tegen. De volgende keer beter voorbereiden en plannen!4 opmerkingen:

 1. Wit je dat je dit gewoon een paar keer met dezelfde stof kan doen? gewoon na droging alle blaadjes eraf halen en de stof weer opnieuw natspuiten en er een andere kleur verf overheen zetten? Als je de transparante verf gebruikt krijg je mooie kleurnuances! Ik speld de stof vast op piepschuim (wel met plastic eromheen) en de blaadjes speld ik ook vast...handig als er wat wind staat. Ik haal de stof pas van het piepschuim af als ik alle lagen verf gedaan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat wist ik niet. Bedankt voor de tip?

   Groet,
   Mrs Busy

   Verwijderen
 2. Wit moest natuurlijk Wist zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige lapjes, echt heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen