zondag 6 november 2011

Zelf boter maken: een makkie

Ooit zelf boter gemaakt? Moet je toch eens proberen. Echt, ik heb nog nooit zo'n lekkere boter gegeten.



Je koopt een bekertje slagroom en klopt dat totdat het te ver is voor slagroom. Je krijgt dan een korrelige structuur.


Vervolgens klop je nog langer door totdat er zich een vaste gele massa afscheidt van het witte vocht. En voilá, je boter is klaar! Deze boter is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Het witte vocht kun je weggooien of gebruiken om cake of muffins van te bakken.


Voor het lekkere maal ik er zeezout overheen, zodat je gezouten boter krijgt. Heerlijk op een stukje stokbrood.

Als je de boter langer wilt bewaren, moet je zoveel mogelijk wit vocht uit de boter verwijderen. Laat een bak vollopen met koud water en kneed de boter in het water. Ververs het water enkele keren en kneed totdat het water niet meer wit kleurt. Knijp de boter uit in een kaasdoek. Nu pas zouten.





2 opmerkingen:

  1. Super, ik wist niet dat dat eigenlijk zo sinmpel ging. Wij eten hier altijd echte (gekochte) boter, maar ik ga ze nu ook eens zelf proberen maken! Bedankt voor het idee!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou mijn oma klopte altijd onbedoeld de slagroom te ver.. dan werd het inderdaad boter. Grappig!

    BeantwoordenVerwijderen