zaterdag 7 januari 2012

Zigzagquilttop


Van stof dat ik nog had liggen wilde ik een zigzagquiltje maken. Iets simpels tussendoor om even iets te doen te hebben. Bovendien heb ik dan een quilttopje om mijn doorquiltnaaitechnieken weer eens op te oefenen. Tussendoor heb ik foto's gemaakt en opgeschreven wat ik heb gedaan. Als je zin hebt kun je dan ook zelf een quiltje maken. Het patroon is heel goed te doen voor een beginner.


Nodig:
stofjes in tenminste drie kleuren
bijpassend garen
rolmes, snijmat

Bepaal hoe groot je je blokken wilt hebben en reken uit hoe breed je je repen stof moet snijden. Mijn repen waren 4,5 cm en mijn blokken (niet aan elkaar genaaid) 10 cm. Dat is vrij klein. Ik zou dus repen van tenminste 5 cm willen aanraden. Of neem een jelly roll, dat bespaart je een hoop snijwerk.

Bepaal wat de volgorde van de kleurtje moet worden en begin met twee repen aan elkaar te naaien. Als je allemaal kleine stukjes stof hebt, naai je per blok, maar als je langere repen hebt, naai je lekker achter elkaar door. Naai precies voetjebreed. Als je dit consequent doet, dan zijn je blokken straks allemaal even groot.
Naai de derde reep vast en strijk je genaaide reep.De naad stijk je naar de donkerste kant.


Meet op hoe breed je genaaide reep geworden is en snijd precies vierkante blokken.


Arrangeer de blokken zoals jij ze mooi vindt. Je kunt de quilt zo klein of groot maken als jij wilt. Het is alleen maar een kwestie van meer of minder blokken naaien.
Naai de blokken aan elkaar.


Begin met één baan en dan de volgende. Strijk de banen als je ze allemaal genaaid hebt.


In plaats van naar alleen de donkere stof te strijken, strijk je nu de naad om en om, zodat je de naden van de verschillende repen tegen elkaar aan kunt leggen. Kijk maar naar de spelden op de foto.Speld de repen aan elkaar vast. Zorg dat de stiksteken van de repen op elkaar liggen en dat de naden tegen elkaar aan stoten.


Ga weer naaien op een voetje breed. Naai over de spelden heel. Doe dit heel voorzichtig. Stof enkele stiksteken voor de speld en draai voorzichtig met de hand aan het wiel tot je voorbij de speld bent. Als je het op deze manier doet, liggen je hoeken straks goed gelijk. Het kan voorkomen dat het ene blokje net een tikje groter is dan het andere en het een beetje bol staat ten opzichte van het andere blok. Trek dan zachtjes aan beide blokken, zodat het teveel aan stof netjes verdeeld wordt.


Naai zo alle repen aan elkaar. Check op alle puntjes netjes op elkaar aansluiten. Haal een stukje los als dat niet het geval is en naai nog een keer.


Stijk nogmaals alle naden een kant op en voilá: je quilttop is klaar.

Achteraf ben ik eigenlijk niet zo tevreden met mijn quilttopje. Ik vind de kleuren toch niet zo mooi bij elkaar passen en het zigzagpatroon komt niet goed genoeg naar voren naar mijn zin. Kies stofjes dus zorgvuldig. Kijk wat kleuren kunnen doen. Dit quiltje bestaat maar uit drie stofjes. Het patroon is veel herkenbaarder.

  


4 opmerkingen:

 1. Ik vind 'm toch echt wel hééél leuk, een beetje een mysterie-quilt, je kan er naar blijven kijken en er toch iedere keer iets anders in zien !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super!!!! ik ga het ooit eens proberen. Maar dan eerst nog snijmatje en rolmesje aanschaffen. Waar vind je een goedje voor een redelijke prijs? Merk? Online winkel?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goede snijmat en goed rolmes koop je bij een quiltwinkel en daar betaal je een flinke prijs voor. Helaas heb ik geen tip om goedkoop aan deze voorwerpen te komen. Misschien iemand anders van de lezers?

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt ook een rolmes bij de bouwmarkt kopen, werkt prima, ik ben geen quilster maar snij er stof, vilt en leer mee, en volgens mij is een rolmes van de bouwmarkt een stuk goedkoper.
  Groetjes, Truus.

  BeantwoordenVerwijderen