vrijdag 13 januari 2012

Zelf yoghurt makenLang geleden op vakantie in Maleisië zag ik voor het eerst hoe je zelf yoghurt kan maken. Terwijl wij zaten te ontbijten was de duitse eigenaresse in de weer met een potje yoghurt en melk. Ik kon het niet laten om te vragen wat ze aan het doen was.
In Maleisië was yoghurt erg duur en wordt alleen verkocht in hele kleine verpakkingen. Denk daarbij aan Danone bakjes. Het guesthouse serveerde echter grote bakken yoghurt met muesli. Daar had de eigenaresse iets op gevonden door zelf yoghurt te maken. Ze mengde een beetje yoghurt door een grote bak melk. Legde er een theedoek op en zette het zo weg in het restaurant. De ochtend daarop kon ze dan de yoghurt weer serveren.


Hoewel wij hier in Nederland niet die zomerse temperaturen hebben, is het toch heel gemakkelijk om zelf yoghurt te maken. Je hebt er wel een thermoskan voor nodig. Probeer het eens!

Nodig:
 • Melk (750 ml), maakt niet uit of je magere, halfvolle of volle melk gebruikt. Gepasteuriseerd of gesteriliseerd laat ik ook aan jou over. Verse melk, direct van de koe moet je eerst koken.
 • 3 eetlepels (45 ml) yoghurt naturel, mager, halfvol, vol, grieks of turks maakt weer niet uit.
 • Een thermoskan.

Maak de thermoskan goed schoon. Aanslag krijg je goed weg door de kan te vullen met water en daar een of twee (nep)steradenttablet(ten) in te gooien. Laat even staan. En spoel vervolgens heel goed door. Vul de thermoskan alvast met warm water om voor te verwarmen. Zorg dat ook de andere materialen brandschoon zijn.

De melk moet tot circa 40 graden worden opgewarmd. Dat kun je doen in je magnetron (circa 1 minuut 45 voor 750 ml melk op kamertemperatuur, magentron 900 watt) of in een pannetje. Dat betekent lichaamswarmte en moet dus lauw aanvoelen. Maak de melk zeker niet te heet, want dan sterven de yoghurtbacteriën af.
Neem de yoghurt en giet er een beetje van de melk bij, roer goed door. Voeg het yoghurtmengsel weer terug bij de melk en roer goed door. Giet alles in de thermoskan. Schroef het deksel op de kan.
Laat de thermoskan zo'n acht uur staan (of een nachtje). Om de thermoskan extra lang warm te houden, wikkel ik er vaak nog een handdoek om.


Giet de yoghurt in een bakje en zet het in de koelkast om goed af te koelen. Eet de yoghurt zoals je gewend bent.


  
Lekker hè, zelfgemaakte yoghurt!?! Je kunt deze yoghurt weer gebruiken om er nieuwe yoghurt van te maken, maar doe dat niet vaker dan een keer of vier.


Heb je geen thermoskan en wil je toch yoghurt maken? Het gaat er om dat je de melk een lange tijd op circa 40 graden houdt. Je kunt je pannetje met melk daarom ook in je bed zetten, een slaapzak er om heel draaien of een hooikist gebruiken.

3 opmerkingen:

 1. Mmm, alweer een erg slimme en eenvoudige truc! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het van vroeger, is inderdaad lekker. Nooit meer aan gedacht natuurlijk. Goed crisisrecept! Maar weer eens maken. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé Mad Moiselle, bezig met de laatste loodjes? Succes!

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen