zaterdag 24 november 2012

Zigzag quilt

 
Zigzag quilts kun je op verschillende manieren maken. Hier kun je de simpele versie vinden. Onderstaande top is iets moeilijker. Het naaien komt iets preciezer, je hoekjes moeten elke keer weer op precies de juiste plaats uitkomen.
 
 
 
 
Deze quilttop meet 60 bij bijna 80 cm en is gemaakt van vijf fat quarters. Ik houd ervan om in inches te werken, maar als je een centimeter liniaal hebt, kan dat natuurlijk ook. Eigenlijk doet de afmeting van het blok er niet echt toe, als je alle blokken maar precies even groot snijd.
 
Snijd van de lappen stof stroken van 5 inch ( circa 13 cm).
 


En snijd er blokken van.Bedenk hoe je wilt dat je quilt er uit ziet. Neem eventueel een stuk papier, teken en kleur je quilt in. Als je twee verschillende stofjes hebt is het niet moeilijk, maar met meerdere kleuren is het belangrijk welke kleuren je op elkaar naait.

Leg twee lapjes op elkaar. Teken met potlood een lijn op het blok van de ene hoek naar de andere. Neem hiervoor het lichtste lapje. Dan zie je de lijn het beste.Naai voetjebreed langs de lijn aan de ene kant.Vervolgens voetjebreed langs de andere kant. Naai het ene blok na het andere, dat gaat het snelst (kettingnaaien).

Knip de draadjes door. Je hebt nu een hele stapel op elkaar genaaide lapjes.


 
Knip de lapjes door op de potloodlijn.
 


Strijk de lapjes open.

 
 
Speel wat met de lapjes om te zien hoe je je quilt uiteindelijk wilt hebben.
 
Begin met het op elkaar naaien van de lapjes. Naai weer voetje breed. Speld de naden op elkaar en zorg dat je precies over het puntje van je vorige stiksel naait. Op die manier krijg je een mooie punt.Ik hou ervan om te zien hoe de lapjes langzaam een quilt worden. Eerst stik je twee lapjes aan elkaar.Dan vier.Dan zet de de banen in elkaar. Het begint al echt wat te worden.

 

Tenslotte stik je de banen aan elkaar en is je quilttop klaar.Tja, foto's maken zonder katten is hier erg moeilijk!

 

1 opmerking: