woensdag 7 november 2012

Trekkoordzakje

 
 


Een heel makkelijk zakje om te maken. Leuk om een cadeautje in te geven of gewoon als knikkerzakje. Neem een mooi stofje of borduur of appliceer een effen stofje.

Dit zakje is gemaakt van fleece. Fleece rafelt niet en daarom heb ik het stof niet gelockt of gezigzagd. Gebruik je een katoentje? Werkt de rafelrand dan wel af met een zigzag- of locksteek.

Nodig:
2 stukjes stof
bijpassend garen
stuk koord

Neem twee rechthoekige stukken stof en naai ze met de goede kanten op elkaar. Laat de bovenste (circa) 3 cm vrij. Knip de hoekjes af (zie linkerhoekje) of.....leg de onder- en zijnaad op elkaar en naai er een hoekje af.Knip de hoek af.Zigzag om de bulk te verminderen. Naai ook de andere hoek.Dit is het resultaat.Strijk of duw de zijnaad open en sla de ongenaaide bovenkant van het zakje om. Zorg dat de opening aan de zijkant groot genoeg is om straks het koord doorheen te rijgen.
Als je katoen gebruikt is het mooier om eerst een kleine centimeter om te slaan en daarna pas om te slaan om de tunnel voor het koord te vormen. Zo krijg je een mooiere afwerking, want je bent de rafelrand kwijt.Naai de tunnel vast.

Neem het koord en bevestig het aan een veiligheidsspeld.Steek de speld door één van de gaten en rijg door tot het einde van de tunnel, steek dan de speld door de tunnel aan de andere kant.Knoop de twee uiteinden aan elkaar. Druppel er wat lijm op voor de stevigheid.Doe hetzelfde met een ander stuk koord, maar begin aan de andere kant van de tunnel.  Je hebt nu aan beide kanten een lus hangen. Trek tegelijkertijd aan beide lussen.....en je zakje gaat moeiteloos dicht.

 
 
Het borduursel op dit zakje is een freebie patroontje van Hexenklexe: Princess Button. 
 

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee !!
  Mijn kleinzoon heeft een kapotte knikkerzak en heeft gevraagd of ik hem wil maken.
  Met dit voorbeeld ga ik een nieuwe maken en is het een makkie, bedankt.
  Gr. Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is een super makkelijk patroon. Heb hem net gemaakt en het is erg goed gelukt. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het ook kunnen met jute zak?
  Wil kleine jute zakjes maken voor mijn vilt pieten...

  BeantwoordenVerwijderen