zondag 14 augustus 2011

Hoe maak je een miniboekje


 
Danny Brito heeft een tutorial over het maken van een miniboekje. Je kunt het hier zien:Mini-book van danny brito op Vimeo.

Zo kun je een eigen receptenboekje maken, of een klein geprint fotoboekje, of..........Benodigdheden:
-een vel A4 papier voor de inhoud en een iets dikker stuk papier voor de kaft
-schaar
-naaimachine of nietmachine


In bovenstaand diagram zie je de indeling van de pagina's

Neef Gijs had de recepten van de kindertapas nog te goed en ik wilde ze in een miniboekje zetten. Maar ik had geen idee hoe ik de recepten dan in bovenstaand diagram op één bladzijde kon zetten. Gelukkig weet mr Busy op bijna alle computervraagstukken een antwoord. Hij heeft voor mij een excel sheet gemaakt waarin je alleen je tekst in hoeft te vullen om het vervolgens uit te printen en te vouwen. Misschien heb jij daar ook iets aan? Dus de excel sheet heb ik geupload en kun je hier  downloaden. Het kan zijn dat je de marges wat aan moet passen voor jouw printer. Óf je vouwt bij het dubbelvouwen van de bladzijde de tekst goed op elkaar. Dat gaat heel goed voor het raam, dan kun je het goed zien. Waarschijnlijk zijn de randen dan niet helemaal gelijk. Dat uitstekende stukje papier knip je af. Dit doe je zowel voor de lange zijde als voor de korte zijde.

Printen, even voorvouwen en een knipje geven. Dan het magische stuk waarmee je van een A4-tje in een seconde een boekje vouwt. Eerlijk gezegd heb ik het filmpje wel twee keer moeten kijken voordat ik in de gaten had hoe ik het precies moet vouwen. :-) Vervolgens knip je nog een kaftje en leg je de vouwen op elkaar. Mijn naaimachine staat bijna altijk klaar, dus ik had er zo een keer overheen genaaid. Beginnen met een kleine steek (2) en aanhechten, in een grotere steek (3) naaien en weer afhechten in een kleine steek. De kaft had ik in eerste instantie ruim geknipt en pas op maat gemaakt na het naaien. Met een likje pritt tussen de dubbele bladzijdes oogt het wat netter. En dan is het boekje al klaar! Een paar stickers maken het geheel eventueel helemaal af. Met dank aan Danny Brito voor het idee en mr Busy voor de afwerking!!!

Ik ben er van overtuigd dat de scrappers onder jullie er ware kunstwerkjes van kunnen maken.Als je de smaak helemaal te pakken hebt, kun je nog verder gaan. Onderstaand een filmpje over een kleiner boekje met meer bladzijden. Meer werk, maar erg decoratief.


3 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg!! Heb er net een voor mijn kleine neefjes gemaakt.. Erin geschreven hoeveel we van ze houden!!

    groetjes Soraya At http://moentjepompeloentje.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben al langer opzoek naar wat leuke diy's en zag deze leek me heeeeeeel erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen