donderdag 11 augustus 2011

Tutorial voor letters van viltNodig:
gekleurde fleece of vilt
bijpassend garen
doorzichtig vissersgaren
doorzichtige glaskraaltjes
vullingHoe maak je de letters
Open het programma 'Word' op de computer en kies een lettertype dat je leuk lijkt. Ik heb 'Arial Rounded MT Bold' gebruikt en die letters heb ik op vetgedrukt gezet (op het B-tje klikken naast het lettertype). De grootte die ik heb aangehouden is 700. Dan worden de vilten letters circa 18 cm. Als je een langere naam hebt, kan ik me voorstellen dat je een kleinere letter neemt. Print de letters uit. Zet de kleur van de letters op grijs, zodat je niet zoveel toner gebruikt. Dubbele letters hoef je niet uit te printen.Knip de letters uit het papier.
Neem twee stukken vilt van dezelfde kleur en leg die met de goede kanten op elkaar.
Leg en speld de papieren letters op het vilt en knip de letters grofweg uit.
Naai de letters rondom op de naaimachine en houd een paar cm open aan een rechte kant om te kunnen keren. Het mooiste is als je hier bijpassend garen voor gebruikt.
Knip het vilt af op 3 รก 4 mm van de naad. Laat bij het open stuk iets meer vilt zitten. Dat is gemakkelijker met het met de hand dichtnaaien.
Geef wat knipjes in de rondingen en in de hoekjes. Dat zorgt er voor dat de letters dadelijk minder plooitjes hebben.
Keer de letters.
Vul de letters.Naai de letters met de hand onzichtbaar dicht.
Neem een flink stuk vissergaren en knoop na een meter of 2 de eerste glaskraal vast. Rijg een letter aan de draad en knoop zo dicht mogelijk tegen de letter weer een kraal. Bepaal de afstand tussen de letters en knoop een volgende kraal, weer een letter en weer een kraal.
Ga zo door tot de letters op zijn en de naam gevormd is. De kralen dienen ervoor om de letters op hun plaats te houden. Houd aan het uiteinde ook een flink stuk vissersgaren over. Maak aan beide kanten een lus en knoop die stevig vast.

KLAAR!


Voor het verpakken heb ik het vissersdraad op lege garenklosjes
gedraaid om te voorkomen dat het in de war zou raken.


TIP:

Als het mogelijk is, zou ik fleece nemen. Dat valt mooier en werkt prettiger. Omdat ik de letters in de zomer maakte, kon ik niet snel aan voldoende gekleurde fleece komen. De prijs van fleece is ook nog eens lager dan dat van vilt! :-)


I


Update: Deze manier van werken lukt niet met alle letters, zoals bijvoorbeeld de O, A en B. Onderbreek de letter dan, bij de A kun je bijvoorbeeld het middenstreepje een stukje openlaten (niet laten aansluiten op de hoed van de A). En anders kun je de letters altijd nog aan de goede kant locken, zigzaggen of met de hand naaien. Het ziet er dan anders uit, maar zulke letters zijn ook heel mooi.

5 opmerkingen:

 1. Mooi, mooi, mooi!
  Denk je dat een 0 ook makkelijk te keren is? Misschien de letter doorknippen en achteraf de stukken aaneen naaien. (mijn dochter heet Marjolein)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een O of een A naaien en keren gaat niet. Ik zou bij een hoofdletter A het middenstreepje aan 1 kant openlaten. Vind ik niet storend. De O is echt een probleem. Misschien zou ik het dan helemaal anders aanpakken en de letters met de verkeerde kant op elkaar aan elkaar locken of zigzaggen met een contrasterende kleur of met de hand op elkaar naaien. Ziet er anders uit, maar is ook heel mooi.

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi!
  Ik doe het met letters met een gat gewoon zonder gat en dan een mooie knoop erop. Kijk maar op mijn blog: demerle.blogspot.com
  Het worden dan wel andere letters hoor.
  Groeten,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Karin,

  Dat is ook een goed idee. Mooie blog heb je trouwens!

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen