zaterdag 5 november 2011

Spuuglappen om zelf te maken
Voor in het kraampakket van nichtje Lieke heb ik al diverse spuuglappen gemaakt, zie hier en hier, maar ze gaan zo vaak in de was dat schoonzus er wel meer wilde hebben. Ze zouden nog handiger zijn als ze iets groter zouden zijn. Van restanten katoen en badstof maakte ik dus nog een aantal spuuglappen. Het is een prima project voor een beginner.

Via google vond ik diverse patronen, maar die waren niet precies wat ik zocht. Vandaar dat ik zelf een patroon heb getekend. Dat patroon kun je hier downloaden.

Benodigheden:
2 lapjes stof, bijvoorbeeld badstof en katoen
bijpassend garen

Strijk de stoffen. Download het patroon. Knip het patroon met een naad van circa 7 mm uit het badstof. Denk aan de stofvouw of print het patroon tweemaal en plak aan elkaar.Haal het patroon van het badstof en leg het uitgeknipte deel op het katoen, met de goede kanten op elkaar. Strijk de stoffen met de hand glad en speld ze op elkaar. Knip het tweede patroondeel precies hetzelfde als het eerste.
Let er op dat je patroondelen bij beide stoffen dezelfde richting op legt, dus of in de breedte of in de lengte van de stof. Anders gaat de ene stof veel sterker rekken dan de andere en trekt de spuugdoek straks aan alle kanten. 
Je hebt nu twee dezelfde lappen, met de goede kanten op elkaar. Ik naai het liefst over de katoen heen, omdat ik de badstof meer vind rekken.
Start aan één van de uiteinden, vlak voor de bocht. Naai de lappen rondom aan elkaar met een voetbreedje afstand. Stop vlak voorbij de laatste bocht, zodat je ruimte hebt om de lap straks te keren.
Knip in de bochten de stof wat korter en geef er knipjes in tot op 1 mm voor het stiksel. Dit zorgt ervoor dat de ronding na het draaien veel beter valt.Geef bij de ronding voor de schouder ook wat knipjes.  


 Keer het stof door de opening en duw alle bochten goed uit met je vingers. Speld de stoffen bij de opening op elkaar en zet ze met de hand met een grove steek (maar wel onzichtbaar) alvast een beetje vast. Speld de stoffen rondom op elkaar, zodat je gemakkelijker rond kunt naaien. Ik was er vandaag te lui voor, maar als je het strijkt is het nog makkelijker te naaien en wordt het ook mooier.Nu hoeft je alleen de spuugdoek nog door te stikken. Zet de steek op je machine iets groter (decoratiever), hecht kort aan en begin te naaien op 3 mm van de kant. Ik gebruik als hulpmiddel mijn voetje. Er zit een gat in en ik zorg dat ik net de rand kan zien uitpiepen in dat gat. 


Naai bij de bochten langzaam en zorgvuldig. Zet eventueel de snelheid van je machine lager als dat kan. Naai helemaal rond en hecht kort af.
Als je het een cadeautje is, kun je de spuuglap nog even persen. Wordt het echt mooier van.
Nu je toch bezig bent, kun je er met weinig extra tijd meerdere maken. In serie naaien is heel efficiënt!!!


5 opmerkingen:

 1. Mooi! en bedankt voor het patroontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn, daar was ik naar op zoek. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lekker heldere beschrijving!! Ik ga gelijk aan de slag! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi. Helaas is het patroontje niet meer te downloaden. Zou je die nog weer online kunnen zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, dankjewel voor de duidelijke omschrijving. Alleen is het patroon niet meer te downloaden. Wat is de afmeting van het spuugdoekje?

  BeantwoordenVerwijderen