zondag 20 november 2011

Eten is om op te eten!

De afgelopen dagen is het veel in het nieuws geweest. Per persoon gooien we veel voedsel weg, namelijk ruim 40 kilo per jaar. Dat komt neer op € 150,00! Dat is toch eigenlijk niet normaal. Hoeveel gooi jij weg? Doe hier de weggooitest.

Ook ik gooi regelmatig wat weg hoor. Dat is nauwelijks vermijdbaar in het huishouden van twee waarvan er één nooit kan voorspellen hoe laat hij 's avonds thuis is voor het eten. Ik heb me echter voorgenomen om extra te letten op mijn weggooigedrag. Buiten de tips die je op verschillende sites kunt vinden, zoals hier en hier heb ik mijn eigen tips. Heb jij tips? Laat het me weten, dan zet ik ze er bij. (mrsbusy10@gmail.com)

 • Overrijpe bananen: maak een bananencake.
 • Rimpelige appels: er is zoveel gebak wat je hiermee kunt maken, appelflappen, tarte tatin, appeltaart, appelcake. Ben je niet van het bakken? Snijd de appel dan in schijfjes en bak ze met wat boter in de pan. Heerlijk op brood.
 • Brood over: probeer eens broodpudding als nagerecht.
 • Teveel groenten gekookt: maak er soep van voor de volgende dag. Water toevoegen, staafmixer erop en opwarmen met een bouillonblokje. Dit kan ook alleen of samen met gekookte aardappel!
 • Rauwe groenten over: roerbak ze met een extra ui en wat vlees. Voeg wat ketjap en chilisaus (vietnamese) toe en je hebt een gezonde roerbakschotel.
 • Tegenwoordig zitten de kipfilets bij mijn winkel per drie verpakt. Heel onhandig. Ik verpak er één en gooi die in de diepvries. De keer daarop doe ik dat ook en de derde keer haal ik beide kipfilets uit de diepvries. Veel beter dan alles in één keer op proberen te eten en dan een stuk te laten liggen omdat het te veel is. Bovendien gezonder en beter voor de portemonnee.
 • Restjes yoghurt gooi ik vaak bij een cakebeslag, wordt het lekker vochtig van.
 • Teveel slagroom ingekocht voor het feest? Maak er boter van.
 • Of ......
 •  
   
Een bloemkool is eigenlijk te groot voor ons. Van het restant maak ik meestal soep, of het verdwijnt in de vuilnisbak als ik nog soep in de koelkast heb staan. Met mijn nieuwe voornemen is dat nu not done, dus ik moest iets anders verzinnen. Ik heb nog een Gourmet Whip Sifon in de kast staan waar ik eigenlijk te weinig mee doe. Die kwam nu goed van pas om luchtige bloemkool te maken. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen zo'n ding heeft. Ik wil alleen laten zien dat je met restjes nog hele luxe gerechtjes kunt maken. De simpele bloemkool leverde een verrassend lekkere amuse op. Zo lekker dat het de volgende keer op het menu staat als er gasten komen eten.  
Espuma van bloemkool


Ingrediënten:
250 gram gare bloemkool
100 ml kippenbouillon (van een stukje bouillonblok)
200 ml slagroom

 
Extra nodig:
Gourmet Whip Sifon (slagroomspuit)
1 patroon

 
Bereidingswijze:
Bloemkool samen met de bouillon vloeibaar maken in de blender of met de staafmixer.
Slagroom erdoor roeren.
Vloeistof in de sifon gieten.
Patroon erop zetten.
In de koelkast door en door koud laten worden.
Goed schudden en in een mooi glaasje spuiten.
Meteen opdienen.

2 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat ik op het rechte pad is.Ik zou niet nmet mezelf (wetende hoeveeel kinderen van honger overlijden ..dagelijks) kunenn leven als ik eten weg zou gooien!
  Uitslag van mijn test:Fantastisch! Op basis van deze test gooit u minder voedsel weg dan we gemiddeld in Nederland doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En mocht er dan nog over zijn is kippen houden ook altijd een idee: ze eten (bijna) alles én geven eitjes in ruil (hoef je niet te gaan kopen en dus geen kartonnen doosjes weg te gooien).
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen