zaterdag 10 december 2011

Een beetje vreemd, maar wel lekker!


Van een stukje organza, garen en losse thee heb ik theezakjes gemaakt in pyramidevorm. Ik weet het; je kunt ook gewoon theezakjes in de winkel kopen en waarom zou je tijd besteden aan iets wat uiteindelijk in de vuilniszak belandt? Nou, omdat het leuk is om te maken en vooral leuk om je gasten te verrassen met  bijzondere theezakjes die je zelf hebt gemaakt en die ze vast nog nooit hebben gezien. Wat denk je van een luxe kopje thee voor na je kerstdiner? Toch heel bijzonder! Vooral als je kerstthee gebruikt.
Organza is een heel goedkoop materiaal (€ 2,49 voor een meter) en garen heb je vast nog wel liggen. Losse thee heb je misschien ook nog wel in huis. Al met al hoeft je dus geen kapitaal te besteden om theezakjes te maken. Je hebt verder alleen nog wat tijd nodig, maar in een half uurtje stik je er heel wat in elkaar. De zakjes die ik maak zijn geschikt voor een theepot van ongeveer een liter.

Vergeet niet om je organza vooraf goed uit te spoelen, wel zo smakelijk!

Nodig:
stukjes organza
bijpassend naaigaren
losse thee
optioneel: met een kartelschaar knip je mooie decoratieve randjes

Knip van papier een rechthoek van 6 1/2 bij 12 cm. Dit is je patroontje.


Knip het precies langs de rand uit.


Vouw doormidden. En speld vast.


Stik 2 kanten aan elkaar.  Het is dan een zakje met 1 opening. Als je er meerdere wilt maken, naai ze dan allemaal achter elkaar. Naai 1 zakje, naai 1 steek en begin aan een nieuw zakje. Doordat je die ene steek naait, kun je de zakjes later goed van elkaar knippen.


Knip de randjes met een kartelschaar.


Nu ga je de pyramidevorm maken. Steek een speld op de stofvouw.


Breng de naad naar de speld in de stofvouw. Zo moet je het dadelijk naaien.

Haal de spelden er weer uit en vul het zakje met losse thee. Steek 2 spelden in het zakje vlak boven de thee, om de thee uit de weg te houden. Naai de opening dicht en knip het randje weer af met de kartelschaar. Dat is alles!


Zie je de pyramidevorm niet zo zitten? Dan hou je het zakje toch plat door het gewoon op elkaar te stikken zonder het te draaien. Ook mooi!Voor verschillende soorten thee kun je verschillende kleurtjes organza gebruiken. Gooi het zakje pas op tafel in een glazen theepot, zodat iedereen je werk kan bewonderen!!!


Deze theezakjes kun je natuurlijk ook voor één kop thee maken, maar dan heb je wel véééél meer werk.

Organza is te koop in allerlei kleurtjes, van natuurlijke tinten tot hele felle kleuren. Wat houdt je tegen om kerstthee in wijnrode zakjes te doen en earl grey met korenbloem in een blauw/paars zakjes! Kortom: leef je uit! Zoals altijd bewonder ik graag je resultaat (zie showcase).5 opmerkingen:

 1. Leuk idee! Het is ook nog eens leuk om aan iemand kado te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee!!! En inderdaad ook leuk om iemand kado te doen.
  Er ligt hier nog organza in verschillende kleuren, alleen nog wat tijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker een leuk ideetje.. Staat ook erg gezellig op tafel!!

  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie wel tante Tonnie, Marian en Soraya. Fijn dat niet iedereen mijn ideeën raar vindt! Mensen in mijn omgeving begonnen een beetje ongelovig te lachen toen ik vertelde dat ik theezakjes had genaaid. Je zou toch zeggen dat ze me inmiddels een beetje moeten kennen. ;-)

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmmmmmm idee is leuk alleen niet afbreekbaar, zonde !!

  BeantwoordenVerwijderen