zaterdag 24 december 2011

Schattig babymutsje met rafelsOp verzoek van Mad Moiselle en Wilma heb ik een tutorial gemaakt van één van de babymutsjes van dit bericht.

Het mutsje is van fleece. Fleece is warm, zacht, rekbaar en je hoeft het niet af te werken om dat het niet rafelt. Bovendien is fleece niet duur.

Elk babyhoofdje is anders. Ideaal zou zijn als je op voorhand het babyhoofdje kunt meten. Als dat niet mogelijk is kun je de volgende gemiddelden aanhouden (geen garantie dat het past):
Van 0 tot 3 maanden: 37 cm
Van 3 tot 6 maanden: 41 cm
Van 6 tot 12 maanden: 44 cm

Dit mutsje heeft een hoofdomvang van 38,5 cm. Pas het patroon eventueel aan.

Nodig:
fleece
bijpassend naaigaren

Maak eerst een papieren patroon.
Teken een rechthoek van 20 bij 24 cm. Teken aan de korte zijde op 9 cm nog een lijn. Dat is het stuk stof waar straks ingeknipt moet worden. De lange kant is de stofvouw.
Knip nog een rechthoek van 11,5 bij 20 cm voor de omslag. De korte kant is de stofvouw.


Leg de patronen op stof. Let op de stofvouw.


Knip aan de bovenkant van de muts rafels van 9 cm lang en circa 1,2 cm breed. Mik het aan het eind een beetje uit, zodat alle rafels even breed lijken. Speld op 9 cm een aantal spelden, dan weet je tot hoever je moet knippen.


Speld omslag en de muts dicht. Naai de korte kanten van de omslag aan elkaar, en de muts tot aan de rafels. Keer de omslag en vouw de lange kant dubbel met de foute kanten op elkaar. Als je wat wilt appliqueren of borduren op de omslag kun je dat nu doen. De omslag komt met de gevouwen kant naar boven, houd daar rekening mee met decoreren. Naai voetjebreed.


Speld de kanten van de omslag netjes op elkaar. 


Steek de omslag in de muts en speld vervolgens de omslag aan de muts. De goede kant van de muts ligt één van de goede kanten van de omslag.


Naai vast. Zorg dat alle naden open liggen. Begin niet te naaien op een naad. Dan komt je naaimachine niet op gang, omdat alle lagen bij elkaar zo dik zijn. Begin bijvoorbeeld middenachter en naai rondom. De dikke stukken worden dan vanzelf onder de naaimachine getrokken.


Trek de muts om naar de goede kant. 


Neem dubbel naaigaren en rijg net onder de rafels door.


Trek de draden aan. 


Knoop het garen vast. (Het is handig als je daarbij een extra paar handen hebt.) Draai het garen om de muts en knoop nogmaals vast. Herhaal dit enkele keren. 


Stop de uiteinden stevig in. 


Naai door de muts en de naad heen op circa een halve cm van het vorige stiksel. Je kunt hier het beste een grotere steek voor gebruiken. Zorg dat je de naad aan de achterkant helemaal pakt. Als je klaar bent en je ziet dat dat niet is gelukt, naai je er nog een keer door tussen de twee stiksels. Je ziet er toch niks van en het is comfortabeler voor de baby.Vouw de omslag om. Voor de stevigheid naai ik precies in de naad een keer door omslag en muts heen. Precies waar de speld zit. Begin halverwege en naai tot onder door.

Je kunt overwegen om de omslag met de hand nog wat vast te zetten, maar echt nodig is dat niet.

En klaar is je babymutsje! Een supersnel project met een erg leuk resultaat.6 opmerkingen:

 1. Woehoe! Een leuk kerstcadeau, die tuto en met een vermelding van mijn blogje :-) Een dikke merci voor de moeite!
  Geniet van de kerstdagen!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan dames. Volgende week volgt de tutorial van het andere mutsje.
  Ook voor jullie hele fijne feestdagen!

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi mutsje, die ga ik zeker maken!

  Groetjes, Roelfina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. supercute mutsje! de witte ook trouwens.
  groetjes, Mio

  BeantwoordenVerwijderen