zaterdag 17 december 2011

Rond mini-etuitje

Een mooi rond zakje om kleine dingetjes in te bewaren. Handig om je sieraden in te stoppen tijdens het sporten of om theezakjes mee naar het werk te nemen.

Met behulp van het lipje en een ringetje kun je het zelfs aan je sleutelbos bevestigen om je fietssleutel in op te bergen.Nodig:
stukje stof voor de buitenkant
stukje stof voor de voering
stukje quiltvlies of fleece of flanel
bijpassend garen
rits 18 cm


Neem een glas of kopje (doorsnede circa 9 cm) uit de kast en teken twee circels op papier. Vouw eentje doormidden en knip door op de vouw.
Leg de het patroon op de buitenstof en knip uit. Leg de halve circels en de circel vervolgens op het voeringstof en het quiltvlies.
Je hebt nu 3 circels en 6 halve circels. Knip ook nog een reepje stof van de buitenkant van 4,5 bij 4,5 cm.Leg de halve circel van het buitenstof op de rits zoals op de foto.


Leg een halve circel vlies op tafel en daarop het voeringstof. Plaats daar de rits op met de buitenstof.Zet een ritsvoetje op je naaimachine en naai de stukjes stof vast. Knip de voering zoveel mogelijk weg en strijk de lapjes naar buiten.

Doe hetzelfde voor de andere kant.Naai de lapjes door kort tegen de rits aan.
Vouw het reepje doormidden met de goede kanten op elkaar. Stik voetjebreed door, zo kun je het bandje overal precies gelijk houden. Knip af op enkele mm en vouw de stof uit elkaar.
 Kras er een keer met je nagel over. Keer het reepje met een veiligheidspeldje.Strijk het plat en naai het kort op de kant door.Trek de rits half open en leg het lusje op het begin van de rits.
Naai het vast. Ga een paar keer op en neer zodat het stevig vast zit.En nu komt het leukste gedeelte! Leg het genaaide deel op tafel met de goede kant naar boven. Leg daar de circel van buitenstof op met de goede kant naar beneden, daarop het vlies en daarop het voeringstof.Vouw de papieren circel dubbel en leg de gevouwen rand precies op het midden van de rits. Speld vast. Naai rondom de papieren circel.
Knip het vlies weg en knip alles kort af met een kartelschaar. Als je geen kartelschaar hebt, knip dan ook kort af en zigzag even door om rafelen te voorkomen. Gebruik voor het knippen van de rits niet je goede stofschaar!Duw de rits helemaal openen en keer.Duw de randen goed uit. Naai kort op de kant door. Begin juist buiten de rits en naai helemaal rond tot juist voor de rits.


Klaar!!! Leuk om theezakjes mee naar je werk te nemen of sieraden in te bewaren (tijdens sporten) of je fietssleutel.Je kunt ze zo groot of klein maken als je wilt. Zorg er wel voor dat de rits lang genoeg is.3 opmerkingen:

  1. deze tutorial bestaat al een tijd hier:http://erinerickson.com/2011/11/circle-zip-earbud-pouch-tutorial/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar deze is in het Nederlands en voor een hoop mensen gemakkelijker, Anoniem. ;)

      Verwijderen