zaterdag 10 maart 2012

Kattenspeeltjes van fleece

Beau, onze bengaal kreeg als kitten van ons een stoffen botje van het merk Petstage. Heel de dag liep hij met het botje in zijn bek rond en regelmatig liet hij het vallen, liep dan nonchalant weg en kwam terugsprinten en dan moest het botje het flink ontgelden en kreeg te maken met tanden en nageltjes. Je snapt dat zo'n botje het maar een week uithield. Na er zo'n twintig versleten te hebben, gingen de botjes uit het assortiment. Nog van alles geprobeerd, zo'n tien winkels afgegaan, maar helaas. Beau is uiteindelijk overgegaan op de balletjes van Petstage. Die met de touwtjes en vooral níet die met de lintjes. Gelukkig vindt Belle die wel weer leuk, anders zaten we hier met een hoop lintballetjes te kijken. Beau is wat rustiger geworden en doet inmiddels toch een stukje langer met een balletje, maar hij sleept het nog wel steeds overal met zich mee. Ooit een kat horen mauwen met een balletje in zijn bek? Beau kan het!

Buiten de ballen hebben ze nog veel meer speelgoed. Soms is het een succes, soms niet. De goedkope muisjes met echte vacht laten ze links liggen. Beau en Belle vallen vooral op duur speelgoed. Toch zuur als je blij thuis komt met een nieuw gevonden speeltje en meneer en mevrouw laten het links liggen.

Deze speeltjes kosten bijna niks en lijken qua vorm veel op de botjes waar Beau zo gek mee was. Hij vindt deze dan ook erg leuk.


Dus in plaats van dure speeltjes te kopen, kun je ze ook eens zelf maken. Fleece is heel stevig, dus ideaal voor onze slopertjes en bovendien rafelt het niet. Dat is niet alleen gemakkelijk voor de afwerking, maar ook veilig voor de kat.


KNOOPSPEELTJEDeze speeltjes kosten enkele seconden om te maken en je kunt er kleine restjes fleece mee opmaken.

Fleece heb je in veel verschillende kwaliteiten. Dit knoopspeeltje is gemaakt van heel goedkoop fleece van vijf euro de meter. Als je duurdere fleece hebt, rekt het meer en heb je aan een kleiner lapje genoeg.

Nodig:
-een restje fleece
-schaar
-meetlint


Knip een lapje fleece van 10 bij 22 cm.Rol het stevig op met de goede kant naar buiten toe. Maak een knoop zo dicht mogelijk bij één van de uiteinden. Rol het andere uiteinden eventueel nog een keer strak op als het los is gegaan. Maak een tweede knoop dicht bij de eerste en vervolgens een derde knoop.


Knip de uiteinden netjes af op de gewenste lengte.


Probeer ook eens een variant met twee of één knoop.


Belle en Beau zijn dol op deze speeltjes. Zijn ze vies? Dan kun je ze gewoon wassen, of je maakt een nieuwe!

RAFELSPEELTJE


Nodig:
-een restje fleece
-schaar
-meetlint

Dit speeltje kost een halve minuut om te maken. Het lukt mij echter alleen met de duurdere fleece. De goedkope fleece werkt veel minder goed. Ik zal dadelijk het verschil laten zien.

Knip een lapje van 10 bij 15 cm. Eén kant rekt veel meer dan de andere kant. Zorg dat de lange kant het meest rekbaar is.Knip reepjes van 7 á 8 mm breed met een lengte van 10 cm.Strek voorzichtig aan beide uiteinden van het reepje stof en het zal opkrullen.Rol het lapje op en maak een knoop in het ongeknipte stukje stof, zo dicht mogelijk bij het uiteinde. Knip de bovenkant eventueel netjes af.


Dit is het verschil in dure en goedkope fleece. Het goedkope fleece krult niet zo mooi op. Maar geen nood.Met een draadje geregen door de bovenkant (iets boven de knoop) is het toch nog een heel leuk speeltje waar jij en je kat urenlang plezier van kunnen hebben.


TIP
Besprenkel de speeltjes eventueel met een paar druppels catnip vloeistof.Dit filmpje wil ik je niet onthouden. Zelf heb ik het nog niet gemaakt, omdat ik geen catnip in huis heb.5 opmerkingen:

 1. Leuk! Bij katten weet je het idd maar nooit. Onze Dorus is helemaal weg van een Barbie-zonneklepje! Heeft ie geroofd uit de speelkamer, waar allerlei Barbie troep ligt. In zijn bekje mee naar beneden genomen en nu al weken in gebruik. Ik vind het klepje overal terug hahaha...
  Het blijven malle dieren!
  Groetjes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuke ideeën. Mijn katten zijn vooral bezig met kattekruid speelgoed maar sinds ik een "botje" heb gemaakt zijn ze er helemaal gek van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt.

   Je kunt ook wat kattekruid in het lapje rollen voordat je het gaat knopen. Zijn ze er misschien nog gekker op. ;-)

   Groet,
   Mrs Busy

   Verwijderen
 3. Wat mijn kat geweldig vind zijn echte vogelveren. Ik denk dat de geur van echte vogels zijn instinkt extra prikkelt. Hij kan er dagen zoet mee zijn en het kost niets alleen wat tijd op straat om veren te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee, wij hebben ook een kat die daar gek op is.

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen